Hvordan lage hjemmeside selv - en guide

Hvis man ikke ønsker å få hjemmesiden bygget av et byrå eller en freelancer kan man gjøre det selv, denne guiden viser deg hvordan.

Planlegging

Dette er det første steget i prosessen, her handler det om å finne ut om hva som er målet til hjemmesiden og hvordan du ønsker å fremstå. Hvis du skal bygge hjemmeside til bedriften din er disse punktene nyttige.

Noen punkter du burde tenke på:

Jeg vil anbefale å skrive ned svar til alle disse punktene og før du går videre til neste steg.

Kundereisen

Dette er “reisen” gjennom hjemmesiden for den besøkende. Her visualiserer du hvordan den besøkende navigerer gjennom nettsiden og hva som skal til for at den besøkende oppnår sitt mål med besøket. Hvor skal den besøkende ha mulighet til å navigere til? Hvordan skal dette gjøres? Hvilke undersider er tilgjengelig? Hva skal til for at kunden utfører ønsket handling? og hvordan er reisen hit?

For å visualisere dette kan det være fint å bruke et verktøy som Figma. Det er et designverktøy, men har noe som heter Figjam hvor du kan sette opp kundereisene kort og piler.

Wireframes

Her tar vi kundereisen et steg videre, vi går nå fra kort og tekst med piler mellom til et veldig basic design av hver side for kundereisen, uten farger, bilder og tekst. I stedet for dette bruker vi “placeholder” tekst og bilder. Dette anbefaler jeg også å bruke Figma til, hvis du bruker Figma kan du bruke en “Wireframe Kit”. Da får du alt du trenger av elementer for å sette opp wireframes.

Ved bruk av disse elementene setter du opp strukturen på hjemmesiden, hvor det skal være bilder, tekst, knapper, osv. Med kundereisen i baktankene.

Design

I denne delen av prosessen bruker man wireframene man har laget og konverterer dette til slik nettsiden faktisk skal se ut. Bilder og tekst byttes ut med faktiske bilder og tekst og man tilfører også farge fra fargepalettet som er satt samt font som man ønsker å bruke på hjemmesiden.

Det er viktig at farger og fonttyper er godt gjennomtenkt, farger og fonttyper symboliserer og vekker ulike følelser i underbevisstheten så det er viktig at dette samsvarer med bedriftens branding og uttrykk.

Bygging

Når designet av hjemmesiden er klart går det videre til bygging. Her finnes det mange måter å gjøre det på avhengig av teknisk kompetanse, listen under rangerer disse etter vanskelighetsgrad og inneholder eksempler på platformer.

Måter å bygge nettsiden på:

Kode fra bunnen av (mye teknisk kompetanse og eget webhotell kreves)

Nettsidebyggere:

Det er viktig å velge en plattform der du har mulighet til å bygge designet du har satt opp. Jo høyere opp i vanskelighets skalaen du går, jo mer kreativ frihet har du til å få det til å se ut akkurat slik som du vil.

Det er viktig å ikke glemme hosting/webhotell. Wordpress og nettside kodet fra bunnen av krever at du setter opp eget webhotell for at nettsiden kan gå live, de andre alternativene har dette innebygget.

Testing

Før nettsiden går live er det viktig å teste at alt fungerer som det skal. Test alle funksjoner på hjemmesiden, og gjør dette på alle skjermstørrelser for å sørge for at hjemmesiden er responsiv. Det kan også være lurt å kjøre en Google Lighthouse rapport for å sjekke at hjemmesiden når opp til Google sine standarder.

Lansering

Du har nå designet nettsiden, bygget den, og sørget for at alt fungerer som det skal på alle skjermstørrelser. Det eneste som mangler er å koble opp domenet ditt til plattformen du bygget hjemmesiden på og vente på at den går live!

Vedlikehold

Etter lansering er det viktig å ikke glemme hjemmesiden helt, avhengig av hvilken plattform du valgte å bygge nettsiden på er det ulike ting som trengs for å vedlikeholde siden. Bruk forenklet liste under til se noe av hva som kreves.

Hvordan vedlikeholde:

Bygget fra bunnen av:

Wordpress:

De andre plattformene:

Vi håper denne guiden var til hjelp og at du nå vet hva som skal til for å sette opp hjemmesiden selv. Dette var en veldig forenklet guide for å gjøre det så enkelt som mulig å forstå. Lykke til med byggingen!

kontakt

Trenger du hjelp med å bygge nettsiden din?

Har du spørsmål eller trenger du hjelp? Ikke nøl med å kontakte oss. Vi hjelper deg gjerne!

form success icon
Vi har mottatt henvendelsen din! Vi kontakter deg så raskt som mulig.
En feil har oppstått, men vi kan også kontaktes på: hei@hagebakkenmedia.com