1. Formålet med nettsiden
Hvis du ser på muligheten for en ny nettside er det først viktig å spørre seg selv, hvorfor. Hva er formålet med nettsiden og hva er målet? Skal det være en ren informasjonsside der besøkende kan finne åpningstider og annen informasjon? Skal den konvertere potensielle kunder til kunder? Eller skal det være en nettside med et fantastisk design for å virkelig imponere potensielle kunder?
Dette er viktig å tenke på når du skal velge hvem som skal lage nettsiden din. Er du en liten bedrift og skal ha en helt enkel informasjonsside kan du i mange tilfeller prøve å sette opp nettsiden selv, men hvis du vil dukke opp øverst i Google søk eller ha et banebrytende design kan det lønne seg å få en freelancer eller et byrå til å lage nettsiden.
2. Lage nettsiden selv eller få hjelp?
Etter alt av mål og behov er gjennomtenkt må man spørre seg selv, er dette noe jeg kan lage selv, eller hadde det vært ålreit med litt hjelp? Hvis du for eksempel vil komme øverst på Google når noen søker på noe som er relevant for din bedrift eller ha et solid design på siden så kan det være lurt å få hjelp til å bygge nettsiden. Med mindre du har kompetansen på dette selv. Det siste, men aller viktigste å tenke på er, har du tiden det krever?
3. Budsjettet
Hvis du velger å gå til et byrå eller en freelancer er det viktig å ha et budsjett for prosjektet. Da vil en freelancer eller et byrå kunne gi deg et innblikk i hva som er mulig med ditt budsjett og forventninger kan bli satt tidlig. Jeg vil anbefale å sette av nok i budsjettet til at nettsiden bygges for å nå dine mål, men også etter anbefalinger fra freelancer eller byrå, selv om det kanskje koster litt ekstra. Hvis satt opp riktig, kan nettsiden bli en langvarig salgskanal som kan generere nye kunder i mange år fremover og vil være verdt investeringen.
4. Teknologi
Det er også viktig å tenke på hvilken teknologi man ønsker å bygge nettsiden sin med. Skal den kodes fra bunnen av? Eller skal det brukes en nettsidebygger som Wix, Webflow eller WordPress? La oss gjennomgå de ulike fordelene og ulempene.
Kode fra bunnen av
For å få dette til er det nødvendig å ha kompetanse i HTML, CSS og i mange tilfeller JavaScript. Her har man full kontroll ned til minste detalj, men dette er den desidert mest komplekse måten å sette opp en nettside på. Med mindre man har lang erfaring med teknologiene nevnt over er det lurt å få hjelp med å sette opp nettsiden på denne måten.
Wix
Med Wix får du en brukervennlig drag & drop løsning. Wix fungerer veldig bra hvis du er en liten bedrift og har lyst til å bygge nettsiden selv, du har derimot veldig lite kreativ frihet i forhold til design og funksjonalitet. Det er veldig vanskelig å sette opp en skreddersydd nettside i Wix.
WordPress
I WordPress kan man lage det meste, de fleste av nettsidene på internett er bygget i Wordpress. Hvis du ønsker skreddersydd funksjonalitet har man “plugins” til dette. Det negative med WordPress er at det er gammelt og at man hele tiden må følge med på oppdateringer for “plugins” som man har installert og forsikre seg om at oppdatering av disse ikke introduserer sikkerhetshull på nettsiden eller at siden går i stykker på grunn av en stor oppdatering som endrer på funksjonalitet.
Webflow
Dette er en nyere løsning som jeg egentlig ikke vil kalle en nettsidebygger, men heller en visuell variant av å kode nettsiden fra bunnen av. Her har du full kreativ frihet til å bygge det du vil, med lynraske servere/webhotell er du sikker på at nettsiden alltid laster raskt. Webflow gjør det også veldig enkelt å både redigere eksisterende og legge inn nytt innhold. Det negative med Webflow er at du må ha kunnskap om HTML & CSS da dette bare er visuell representasjon av hvordan du ville laget siden med kode.
5. Brukervennlighet
Når man skal bygge en nettside er det veldig viktig å ha brukervennlighet i fokus. Hvis nettsiden vanskelig å navigere og finne frem på vil den besøkende raskt forlate nettsiden og Google rankingen til siden blir dårligere. En kompetent freelancer eller byrå vil sette opp “brukerreiser” i tillegg til å analysere hvordan brukere navigerer nettsiden for å luke ut irritasjonsmomenter og andre ting som gjør at en bruker forlater nettsiden.
6. Design
Det er viktig at nettsiden ser bra ut og er presentabel. Dette kan avgjøre om du bygger kredibilitet eller om du mister det. Hvis nettsiden ser uferdig ut og designet ikke står i stil med hvordan du ønsker å fremstå som bedrift kan dette gi et dårlig inntrykk på den besøkende. Det er derfor viktig å ha et profesjonellt og gjennomført design som matcher selskapets branding og image.
7. SEO
SEO eller optimalisering av nettsiden for søk er avgjørende. Ingen av de andre punktene i denne artikkelen har betydning hvis ingen finner nettsiden. Det er derfor viktig å sørge for at nettsiden er synlig når noen søker på noe som er relatert til det din bedrift tilbyr. Dette kommer ned til hvordan innhold og sider er strukturert hvor mange eksterne nettsider som linker til din nettside og relevant innhold rundt de ordene/setningene du vil at søkere skal finne nettsiden på når de søker på Google. Enkelt forklart.
Dette er ikke noe som kan gjøres over natten, dette er en stor og kompleks jobb som må gjøres over tid og jeg vil anbefale å leie inn en ekspert for å gjøre dette hvis du vil helt øverst på Google.
8. Vedlikehold
Etter nettsiden går live må den vedlikeholdes, spesielt hvis den er bygget med WordPress. Plugins må oppdateres, verktøy og integrasjoner må vedlikeholdes og oppdateres hvis det har skjedd større endringer i funksjonalitet. Hva som kreves for å vedlikeholde nettsiden er avhengig av hva som ble brukt for å bygge den. Noen løsninger krever mindre vedlikehold enn andre, dette er viktig å lese seg opp på før man velger løsning. Hvis man får nettsiden bygget av en freelancer eller et byrå er det viktig å spørre om hvor mye vedlikehold som kreves og kostnad på dette. Mange inkluderer en årsavgift for drift når du kjøper en nettside, da er vanligvis alt av vedlikehold inkludert.
9. Sjekk tidligere prosjekter
Hvis du finner ut at du ønsker at et byrå eller en freelancer skal bygge nettsiden din er det veldig viktig å be om å få se tidligere prosjekter og referanser. Nettsiden kan være en stor investering og er det som vil bli “bedriftens ansikt på nett”, da er det viktig at de/den som bygger den er kompetente og kan vise til tidligere prosjekter.
Vi håper du lærte noe av denne artikkelen og ønsker deg lykke til på reisen mot ny nettside!